Groente neemt de macht over: De Coup van de groenten

In 2020 kunnen we al stellen dat groentes steeds meer in beeld worden gebracht, de consument wordt ook steeds bewuster met zijn of haar aankopen in de supermarkten.
De machtsgreep ook wel ‘’coup’’ genoemd van de groentes zet de aanval stevig door en dit is positief voor ons allemaal.

Uit cijfers is gebleken dat de Nederlander gemiddeld zes keer per week groente eet, dit lijkt op zich wel goed. Kijken we naar andere landen zoals het Verenigd Koninkrijk, Duitsland of België eten wij als Nederlanders toch het minst vaak meerdere keren per dag groente.

2020 meer plantaardig en duurzaam eten

Toch is dit voor 2020 geen slecht voorteken, Trendwatchers voorzien dat we in 2020 een stuk vaker vegetarisch of veganistisch gaan eten. Er komen steeds meer vegetarische restaurants uit de grond en de menukaarten bij de huidige restaurants/festivals nemen nu ook stappen in vegetarisch en veganistisch aanbod van eten. Plantaardig eten zit nog steeds in de lift en er wordt verwacht dat dit nog wel even kan gaan duren voordat deze lift stilstaat.

Dit betekend dat we onbewust of misschien toch wel bewust veel meer groenten gaan eten, denk hierbij een ‘’Rode bieten burger’’ , een pizza waarvan de bodem bestaat uit groente, tortilla’s die kleurrijker worden omdat ze de basis hebben van groenten of onze sauzen die als basis ingrediënt groenten hebben. Dit zijn allemaal veranderingen op grootte schaal waardoor we op een gemakkelijkere manier een stuk gezonder gaan eten, en misschien ook wel veel lekkerder en gevarieerder gaan eten!

Waarom groente zo belangrijk is?

Groente levert belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en voedingsvezels. In groente zit onder andere vitamine C, vitamine A, foliumzuur, kalium, ijzer en calcium. Het advies is om minimaal 250 gram groente per dag te eten, weinig calorieën maar veel voedingsstoffen. Bij het nuttigen van veel groente op regelmatige basis zul je je een stuk fitter voelen en daarnaast geeft groente veel voordelen voor de gezondheid en hangt het samen met een lager risico op chronische ziekten!

Volwassen eten meer groenten dan kinderen, terwijl de kinderen een goede en gezonde basis moeten hebben in het groeien en ontwikkelen van hun fysieke lichaam. Hoe mooi is het dan dat er allemaal leuke en vooral lekkere oplossingen komen waardoor we veel meer groenten binnen krijgen en ook nog eens bewuster omgaan met de vleesindustrie en de wereld!